Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ WARRIOR FITNESS T.S.

“Οι εντυπώσεις απο την πρώτη επαφή με το Warrior Fitness Training System είναι μόνο θετικές. Ταιριάζει στην καθημερινότητα τόσο ένος ανθρώ...

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ (2ο Μέρος)

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ (2ο Μέρος)

1.      Πρωτεϊνη, πως μπορώ να έχω επάρκεια κατά την περίοδο της νηστείας
Τον «μύθο» περί πρωτείνης, τον αναλύσαμε σε πρόσφατο άρθρο εδώ στο blog του Warrior Fitness training system, http://warrior-fitness.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
Οπότε όποιος δεν το διάβασε, ας κάνει τον κόπο, διότι συνδέεται άμεσα με την νηστεία.
Παρ όλα αυτά, έχω να συμπληρώσω, ότι κατά την διάρκεια της νηστείας μπορούμε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιούμε γαλακτοκομικά, τουλάχιστον όσοι γυμνάζονται και φυσικά η κύρια πηγή πρωτείνης μπορεί να είναι από ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα κτλ).
Θα επαναλάβω λοιπόν κάποιο μέρος του άρθρου μου για να γίνει σαφές, ότι ο άνθρωπος χρειάζεται πολύ λιγότερη πρωτείνη, απ ότι έχουμε συνηθίσει να ακούμε από τους ειδικούς.



      «Από την δεκαετία του 20 ένας Δανός θρεψολόγος και διαιτολόγος ονόματι Mikkel Hindhede, προς τιμήν του οποίου η Δανία ίδρυσε τελειότατο εργαστήριο θρεψολογίας, απέδειξε μέσω πειραματισμών σε στρατιώτες, αθλητές και απλούς ανθρώπους, ότι ένας άνθρωπος  βάρους 70 κιλών και ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών, δεν χρειάζεται παραπάνω από 25 – 30 γρμ πρωτεΐνης την ημέρα. Και φυσικά επειδή ο ίδιος και τα παιδιά του ήταν χορτοφάγοι πρότεινε την ποσότητα αυτή να την λαμβάνει ο άνθρωπος από φρέσκα λαχανικά και ξηρούς καρπούς, περιλαμβάνοντας όλα τα αμινοξέα που χρειάζονται, στους σωστούς συνδυασμούς. Ο Mikkel Hindhede, έσωσε κυριολεκτικά την Δανία στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος και αυξάνοντας αυτή των ωμών λαχανικών.
Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος που δυστυχώς επικρατεί σήμερα, ειδικά ανάμεσα στους Έλληνες αθλητές και απλούς πολίτες ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 2-3 γρμ ανά κιλό σωματικού βάρους!»
Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, που έχει στηθεί από την βιομηχανία τροφίμων. Συνένοχοι σε αυτή τη συνομωσία είναι και η Ιατρική επιστήμη, καθώς σιγοντάρει την ιδέα αυτή, ότι περισσότερη πρωτεΐνη = περισσότεροι μυς.

Πολλοί ρωτούν από πού θα παίρνω την πρωτεΐνη μου;
Όπως λέει και ο καλός μου φίλος και μέγιστος Φυσικοπαθητικός, Σπάρτακος Μαρινάκης, από εκει που την παίρνει και ο γορίλλας! Ο οποίος έχει το ίδιο DNAμε τον άνθρωπο σε ποσοστό 97%. Και αν μπορούσε να κάνει πιέσεις πάγκου, με σωματικό βάρος 250 – 400 kg που έχει, θα σήκωνε 1,200 κιλά! Εντυπωσιακό για κάποιον που τρώει μόνο φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.


2.      Μπορώ να γυμνάζομαι όταν νηστεύω;
Η απάντηση είναι απλή. Επιβάλλεται να γυμναζόμαστε κατά την διάρκεια νηστείας!
Οι λόγοι είναι 2. Ολοκληρωμένη αποτοξίνωση και πνευματική δοκιμασία



Καταρχάς με την άσκηση πετυχαίνουμε καλύτερη και ολοκληρωμένη αποτοξίνωση καθώς αναγκάζουμε τους πνεύμονες να αποβάλλουν περισσότερες τοξίνες, με τον ιδρώτα επίσης αποβάλει ο οργανισμός αποθηκευμένες τοξίνες τις οποίες θα ήταν πολύ δύσκολο να αποβάλει με άλλον τρόπο, πλην της γυμναστικής.

Η άσκηση βοηθάει επίσης να λειτουργήσουν καλύτερα οι αρθρώσεις, το κυκλοφοριακό, η καρδιά και άλλες γνωστές διαδικασίες που προσφέρει γενικά η άσκηση, αλλά όλα αυτά πλέον σε συνδυασμό με την κυτταρική αναγέννηση! Φανταστείτε πόσο θα ωφελήσετε τον οργανισμό σας, το σώμα σας εάν όλη αυτή η προσπάθεια συνδυαστεί με άσκηση.

Και βέβαια η άσκηση η σωματική θα μας οφελήσει και πνευματικά καθώς όσο μεγάλη ψυχική δύναμη θέλει η νηστεία, άλλη τόσο θέλει και το να τη συνδυάσεις και με ένα πρόγραμμα γυμναστικής.
Άρα μιλάμε για τριμερές όφελος από την όλη διαδικασία
Σωματικό – Συναισθηματικό – Πνευματικό

Συναισθηματικό καθώς εάν συνδυαστεί με την φιλοκαλία την προσευχή την μετάνοια, η συναισθηματική πληρότητα που θα νοιώσουμε στο τέλος της διαδικασίας θα είναι τέτοια που θα μας ωθήσει σε άλλα ανώτερα επίπεδα, ανώτερες δοκιμασίες, ανώτερες δημιουργίες και επιτεύγματα!



3.      Ποιο είδος γυμναστικής είναι το καταλληλότερο σε περίοδος νηστείας
Ασφαλώς σε μια περίοδο «στέρησης», δεν μπορούμε να μιλάμε για κάθε είδος γυμναστικής.
Εάν αναλογιστούμε βέβαια, ότι υπάρχουν αθλητές και μάλιστα επαγγελματίες, οι οποίοι είναι καθαρά χορτοφάγοι και ωμοφάγοι ακόμα, και διακρίνονται σε όλα τα αθλήματα, τότε με μια πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε ότι γυμναστική θέλουμε ή να συνεχίσουμε να κάνουμε την γυμναστική την οποία έχουμε συνηθίσει. Όμως, επειδή αυτός ο οδηγός ο οποίος απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που δεν κάνουν αυστηρή νηστεία ή καθόλου και με αφορμή αυτό το άρθρο, ίσως σκεφτούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύω πως καλό θα είναι να συγκεκριμενοποιήσουμε την μορφή και την ένταση της άσκησης που θα επιλέξουμε, ώστε να ταιριάζει με τον αποτοξινωτικό χαρακτήρα και να μην έχει καθόλου άσχημες συνέπειες και σημάδια υπερκόπωσης στον ασκούμενο.
Τα κριτήρια με τα οποία προτείνω το συγκεκριμένο «πρόγραμμα», είναι κατηγοριοποιημένα με βάση τα εξής χαρακτηριστικά φυσικής γυμναστικής:
·         Αερόβια άσκηση με σκοπό την αποτοξίνωση των πνευμόνων και την καλή φυσική κατάσταση.
·         Την ευλυγισία των αρθρώσεων, μέσω ειδικών ασκήσεων διατάσεων
·         Την τόνωση των βασικών μυϊκών ομάδων με σκοπό να μην είναι η αερόβια άσκηση εις βάρος της μυϊκής μάζας.

Όλα αυτά μαζί με την προτεινόμενη διατροφή καταλήγουν σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για ξεχωριστές κατηγορίες ανθρώπων, όπως:
·         Παιδιά – Εφήβους
·         Τρίτη Ηλικία
·         Άνδρες – Γυναίκες
·         Υπέρβαρους - Αγύμναστους
·         Αθλητές

Τα είδη γυμναστικής τα οποία θα επιλέξουμε είναι τα εξής:
·         Τρέξιμο – Περπάτημα
·         Ασκήσεις λίπανσης αρθρώσεων – Διατάσεις
·         Αναπνευστική Γυμναστική
·         Ασκήσεις ενδυνάμωσης με το σωματικό μας βάρος

Ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος, είναι κυρίως αυτές οι οποίες συνδυάζοντας τες σε ένα κυκλικό πρόγραμμα, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα “Tabata”, μας δίνουν μια πλήρη εκγύμναση όλων των βασικών μυικών ομάδων και μάλιστα με αρκετά καλή ένταση ώστε να δουλεύει και το καρδιαγγειακό σύστημα!
Βαθιά καθίσματα
Άλματα
Κάμψεις
Κοιλιακοί
Γέφυρες (ανασήκωμα λεκάνης) ή ραχιαίοι

Ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης είναι ανάλογος με την φυσική κατάσταση του ασκούμενου

Για μεγαλύτερη ένταση και πιο βαριά προγράμματα θα πρότεινα ασκήσεις και μεθόδους warrior fitness, με τα δράμια - Kettlebells καθώς και με τους ιμάντες TRX.

 Ασκήσεις λίπανσης, ονομάζουμε τις ασκήσεις που «λιπαίνουν» τις αρθρώσεις μας. Τέτοιες είναι όλες αυτές οι οποίες με πλάγιες κάμψεις, με κάμψεις και υπερεκτάσεις ή και κυκλικές κινήσεις, δουλεύουν όλες τις αρθρώσεις μας, με σκοπό να τις προετοιμάσουν για ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω έχουμε ασκήσεις στο
Κεφάλι, ώμους, αγκώνες, καρπούς, μέση, γόνατα, πέλματα αστραγάλους.


Διατάσεις για όλο το σώμα και κυρίως για τα πόδια, λεκάνη, ισχία, πλάτη, στήθος, ώμους, χέρια

Αναπνευστική Γυμναστική ονομάζουμε τις ασκήσεις της αναπνοής τις οποίες κάνουμε για να αυξήσουμε τον ζωτικό χώρο των πνευμόνων και να τους βοηθήσουμε να αποβάλλουν τοξίνες.
Αυτό πολλές φορές συνδυάζεται με τέντωμα διαφόρων σημείων του σώματος, για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Στις ασκήσεις αυτές, στο Warrior Fitness t.s., δεν χρησιμοποιούμε μεθόδους της Γιόγκα, καθώς δεν κρατάμε κατά την εισπνοή ή την εκπνοή παρά μονάχα 1-2 δευτερόλεπτα προτού εισπνεύσουμε ξανά ή εκπνεύσουμε. Γενικά η αναπνευστική γυμναστική συνιστά δυναμική άσκηση και όχι στατική, χωρίς την έντονη σωματική συμμετοχή.  


4.      Πως μπορώ να διαμορφώσω την διατροφή μου κατά την διάρκεια της νηστείας
Είναι γεγονός ότι άτομα τα οποία έχουν συνηθίσει να τρώνε καθημερινά κρέας, έστω και σε μορφή τοστάκια γαλοπούλα με τυρί, είναι δύσκολο να διακόψουν για 50 ημέρες τις ζωικές πρωτείνες. Προτείνω τον πρώτο καιρό τουλάχιστον, για αυτούς τους ανθρώπους να κρατήσουν από ζωικές πρωτείνες μόνο γαλακτοκομικά (τυρί, γιαούρτι) και αυγά. Και μία φορά την εβδομάδα ψάρι, πλην της μεγάλης βδομάδας βέβαια.


Έτσι, διαμορφώνουμε το πρόγραμμα της διατροφής μας, που όπως αναφέραμε δεν έχει σκοπό την πληρότητα αλλά την στέρηση και την αποστροφή προς τον χορτασμό, ως εξής:

*το παρακάτω πρόγραμμα είναι από το εγχειρίδιο – manual, του Warrior Fitness t.s. για την διατροφή και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο «Ο δεκάλογος του Warrior Fitness Diet» .



Πρωινό
Τόσα χρόνια ακούμε πως το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Και πως εάν δε φάμε ένα πλούσιο σε πρωτείνες και υδατάνθρακες γεύμα το πρωί, δεν θα έχουμε ενέργεια κατά την διάρκεια της ημέρας. Είναι μύθος και πρέπει να καταρριφθεί. Πιες 2 ποτήρια νερό όταν ξυπνήσεις, είναι το μόνο που χρειάζεται ο οργανισμός σου! Για να φας το 1ο σου γεύμα, πρέπει να κάνεις κάτι για να το αξίζεις! Τρέξε ή κάνε ένα πρόγραμμα Warrior Fitness και μετά από 30 λεπτά τουλάχιστον, φάε το 1ο γεύμα της ημέρας σου, το οποίο μπορεί να είναι φρούτο, ρόφημα με μέλι και λεμόνι, σταφίδες, ξηρούς καρπούς. Τα βαριά πρωινά που προτείνουν αυτοί που πιστεύουν στην ρήση «Το πρωί φάε σαν Βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πλούσιος και το βράδυ σαν φτωχός», σου χαλάνε τον μεταβολισμό καθώς ρίχνουν σε καταστολή τον οργανισμό μέσα στην ημέρα, καθιστώντας τον ανίκανο να ξοδεύει ενέργεια για εργασία, καθώς όλος ο οργανισμός δουλεύει για να χωνέψει αυτά που έφαγε.
Δεκατιανό: Ξέχνα τα αυγά, τα σάντουιτς με γαλοπούλες τυρί κτλ Αυτά όλα θα κάνουν το σώμα σου να πέφτει σιγά σιγά και μέσα στην ημέρα, σε λήθαργο, και το απόγευμα που θα θέλεις να κάνεις την προπόνηση σου δεν θα έχεις ενέργεια υψηλής ποιότητας, αλλά θα θέλεις να κοιμηθείς. Φάε φρούτα λοιπόν, που ξυπνάνε το σώμα, χωνεύονται πανεύκολα και σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι
Το μεσημέρι, Αν πεινάς, φάε μια σαλάτα, 1 φρούτο πάλι κι αν νοιώθεις ότι χρειάζεσαι πρωτεΐνη που δεν θα σε ρίξει, ένα-δύο αυγά.
Πρέπει όταν τρως, να νοιώθεις πάντα πεινασμένος, όταν τελειώνεις με το γεύμα σου.
Το βραδινό σου είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι αυτό που θα σου αναπληρώσει όλα τα δομικά υλικά που ξόδεψε το σώμα σου, είναι η αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος, των αρθρώσεων, του οργανισμού. Μην του δίνεις όμως σαβούρα, φάε πρώτα την σαλάτα σου, που θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 4-5 διαφορετικά ωμά λαχανικά, μετά φάε την πρωτεΐνη σου (ξηρούς καρπούς μέσα στην σαλάτα, ψάρι, αυγά, τυρί, σπάνια κρέας) και τέλος μπορείς να τελειώσεις με μερικούς σύνθετους υδατάνθρακες όπως ψωμί μαύρο ή καστανό ρύζι.  
Φάε πριν το βραδινό ένα ζουμερό φρούτο (μανταρίνι, πορτοκάλι κτλ) αυτό θα σε βοηθήσει καλύτερα στην αφομοίωση της τροφής.

5.      Συμπληρώματα διατροφής κατά τη νηστεία
Σίγουρα κανένα συμπλήρωμα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή διατροφή! Με γνώμονα αυτό, μπορούμε να πούμε ότι δυστυχώς στη σημερινή εποχή τα συμπληρώματα διατροφής είναι απαραίτητα μέχρι ένα σημείο, κι αυτό για τους παρακάτω λόγους:
1.      Τα ζωικά προϊόντα έχουν διαβρωθεί σημαντικά τόσο από τα αντιβιοτικά που λαμβάνου όσο και από τις ζωοτροφές, οι οποίες δεν είναι οι κατάλληλες.
2.      Τω χώμα όπου καλλιεργούνται τα προϊόντα της «μάνας γης», είναι τόσο διαβρωμένο και αλλοιωμένο, από τα φυτοφάρμακα και τις μολύνσεις που πραγματικά αναρωτιέται κανείς εάν μπορεί να τα βάζει στον οργανισμό του.
3.      Επειδή δεν μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να καλλιεργεί την τροφή του όπως αυτός νομίζει καλύτερα, ειδικά μέσα σε αστικές περιοχές.
Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που μας προτρέπουν, να προτείνουμε κάποια συμπληρώματα, τα οποία έχουμε επιλέξει κάτω από πολύ αυστηρή κριτική και πειραματισμό με αθλητές.
Έτσι μπορούμε να προτείνουμε τα προϊόντα της Herbalife, μια εταιρία που λαμβάνει πρωτογενή τροφή για να επεξεργαστεί με τις καλύτερες συνθήκες και να διαθέσει τα προϊόντα της.
Για την περίοδο της νηστείας μας, προτέινω ανεπιφύλακτα, την πρωτείνη σόγιας (Formula 1) και τα λιπαρά οξέα Ω3.


Επίλογος
Μη ξεχνάς ότι όλες αυτές οι συμβουλές, που δίνω σε αυτό το άρθρο, είναι απλά συμβουλές, πάνω στις οποίες έχω πειραματιστεί προσωπικά. Εγώ όμως σαν άτομο είναι διαφορετικός, όπως όλοι μεταξύ μας.  Προτείνω λοιπόν, εάν δεν είσαι συνηθισμένος στη νηστεία, να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και μάλιστα να βρεις ένα γιατρό ο οποίος νηστεύει και ο ίδιος και να ακολουθήσεις τις υποδείξεις τις οποίες θα σου κάνει, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό σου ιστορικό. Επίσης για οποιαδήποτε παραπάνω διευκρίνιση το e-mail μου είναι στη διάθεση σου: neklyk@yahoo.gr


Καλή Σαρακοστή!

1 σχόλιο: