Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΟ WARRIOR FITNESS T.S.

“Οι εντυπώσεις απο την πρώτη επαφή με το Warrior Fitness Training System είναι μόνο θετικές. Ταιριάζει στην καθημερινότητα τόσο ένος ανθρώ...

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ Ο δρόμος προς την προσωπική ανάσταση! (Μέρος 1ο )

ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
Ο δρόμος προς την προσωπική ανάσταση!
Αποτοξίνωση – Γυμναστική – Εσωτερική και σωματική πλήρης ανανέωση!


1.      ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

Πριν από 4 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2013, με έπιασε ένας πόνος στον δεξιό αγκώνα, ο οποίος όσο περνούσε ο καιρός γίνοντας δυνατότερος. Μετά από 2 μήνες ο πόνος αυτός έπιασε και τον αριστερό αγκώνα. Πονούσα πολύ σε κάθε κίνηση που έκανα να σφίξω το χέρι μου, την γροθιά μου… Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέφερα για να μπορέσω να ανοίξω ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι νερό. Έπασχα από επικονδυλίτιδα, το γνωστό διεθνώς σύνδρομο “tennis elbow” και μάλιστα σε προχωρημένη μορφή. Οι μυς που σηκώνουν τον καρπό και έρχονται από τον αγκώνα (την έξω μεριά) παθαίνουν πολλές μικροφλεγμονές με αποτέλεσμα αυτό να μπορεί να γίνει και μια χρόνια κατάσταση.
Η θεραπεία που ξεκίνησα περιείχε αντιφλεγμονώδη χάπια σε πρώτη φάση και καθόλου κούραση. Ο πόνος μειώνονταν με τα φάρμακα, αλλά μόλις διέκοπτα ξαναέρχονταν στο ίδιο στάδιο που με είχε αφήσει. Ακολούθησα φυσικοθεραπείες με υπέρηχους και συγκεκριμένες ασκήσεις για την ελαστικότητα των μυών, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά!
Είχα απογοητευτεί καθώς σαν επαγγελματίας εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών και εκπαιδευτής fitness με ειδικότητα στα δράμια – Kettlebells, δεν μπορούσα να κάνω σχεδόν τίποτα που απαιτούσε την χρήση έστω και ελάχιστης δύναμης, των χεριών.


Έρχεται Καθαρά Δευτέρα και όπως κάθε χρόνο ξεκινάω την νηστεία της σαρακοστής, σκεπτόμενος ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να κόψω ή να μειώσω στο ελάχιστο και τους σύνθετους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ψωμί λευκό, ρύζι κτλ) πέρα από το κρέας και τα γαλακτοκομικά.
Η αλήθεια είναι ότι είχα χρόνια να ακολουθήσω την νηστεία της Σαρακοστής με αυστηρό πρόγραμμα και πειθαρχία.
Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες, οι πόνοι μειώθηκαν στο 50%. Μετά από άλλες 2 το αριστερό χέρι δεν πονούσε καθόλου και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι φλεγμονές ήταν πλέον παρελθόν!
Μια πλήρη αναγέννηση του οργανισμού είχε επιτευχθεί και μάλιστα είχε θεραπεύσει μια πάθηση η οποία συνήθως ταλαιπωρεί τον κόσμο σχεδόν για πάντα! Δεν υπάρχει επίσημη θεραπεία για την επικονδυλίτιδα από την σύγχρονη Ιατρική, καθώς σε άλλους πιάνουν οι φαρμακευτικές αγωγές στους περισσότερους όμως όχι.

Η νηστεία και γενικά η αποχή από όξινες τροφές για αρκετό διάστημα, είναι ικανή να θεραπεύσει όλες τις φλεγμονές στον οργανισμό. Ουσιαστικά, είναι η μόνη θεραπεία.
Και δεν μιλάμε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, που είναι ο πόνος, σε κάθε φλεγμονή, αλλά θεραπεύει την αιτία που προκάλεσε την φλεγμονή, γι αυτό και πιστεύω πως είναι η μόνη θεραπεία.

Η φλεγμονές στον οργανισμό διατηρούνται και μεγαλώνουν και δημιουργούνται κι άλλες τρεφόμενες από το όξινο περιβάλλον και τις τοξίνες που έχουμε συσσωρεύσει, κυρίως στο αίμα. Με όλες τις όξινες τροφές που λαμβάνουμε από τα ζωικά προϊόντα και τα υποκατάστατα τους κυρίως, καθώς και από τις επεξεργασμένες τροφές, ουσιαστικά ταΐζουμε τις φλεγμονές κάθε είδους όπως και τα καρκινικά κύτταρα, στον οργανισμό.
Όταν παύεις λοιπόν να τα ταΐζεις, τότε αυτά δεν έχουν να τραφούν, δημιουργείς ένα περιβάλλον αλκαλικό στον οργανισμό, οπότε είναι σα να μην μπορούν να αναπνεύσουν και μοιραία πεθαίνουν!

Φέτος, πρώτα ο Θεός, η νηστεία μου θα είναι ακόμα πιο δύσκολη ακόμα πιο αυστηρή. Και αυτό θα συνδυαστεί με γυμναστική για μέγιστα αποτελέσματα για την υγεία. Υγεία σωματική και πνευματική, καθώς σκοπός της νηστείας της σαρακοστής, είναι να βιώσουμε και τα πάθη του Κυρίου, με σκοπό την Ανάσταση! Και πράγματι, όταν θα φτάσει η μέρα της Αναστάσεως του Ιησού, θα βιώσουμε κι εμείς την δική μας ανάσταση! Την σωματική, πνευματική και εσωτερική!

Δεν μπορεί να το καταλάβει κάποιος αυτό, χωρίς να το βιώσει. Δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος απέχει από την νηστεία… Ακόμα κι αυτοί που νηστεύουν, οι περισσότεροι μπορεί να μην τρώνε κρέας, αλλά εφευρίσκουν ένα σωρό άλλους τρόπους, για να γεμίσουν τις κοιλιές τους με τροφές όξινες, μολυσμένες και καρκινογόνες, μέσα σε κονσέρβες, θαλασσινά, παστά, άφθονο ψωμί από λευκό αλεύρι, ζάχαρη, κτλ κι έτσι αντί να ευεργετηθούν από αυτές τις 50 σχεδόν ημέρες, γίνονται χειρότεροι, με πιο πολλά περιττά κιλά, περισσότερες τοξίνες, αισθάνονται πιο κουρασμένοι, πιο αδιάθετοι, νομίζοντας ότι είναι από την νηστεία που έκαναν, αποδίδοντας την κατάρρευση τους στη έλλειψη κρέατος. Έτσι, ρίχνονται από το μεγάλο Σάββατο κι όλας με τα μούτρα σε μια ακόμα χειρότερη διατροφή από ποτέ και το κακό διαιωνίζεται έως ότου καταλήξουν με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νοσοκομείο.


2. Νηστεία στην αρχαιότητα και Ορθοδοξία

Από τα αρχαία χρόνια η νηστεία συνηθιζόταν ως μέσο κάθαρσης, εξιλασμού και δοκιμασία που βοηθούσε τους ανθρώπους να πλησιάσουν το Θεό.
Σύμφωνα με ιστορικούς, οι αρχαίοι λαοί νήστευαν για θρησκευτικούς λόγους. Οι Αιγύπτιοι και για λόγους υγιεινής! Οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως μέσω θεραπείας ασθενειών (Ιπποκράτης), καθώς και δοκιμασία, που συνέτεινε στην προσέγγιση του ανθρώπου στο «θείον». Κυρίως νήστευαν οι ιερείς, οι βασιλείς και οι στρατηγοί προκειμένου να θυσιάσουν. Όσοι συμμετείχαν στα «μυστήρια», όπως οι Αθηναίοι, κατά τις εορτές των «Ελευσίνιων» και των Θεσμοφορίων, οι Λακεδαιμόνιοι πριν τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ενώ οι ιερείς του Δία στην Κρήτη, απείχαν δια βίου από κρέας και ψάρι.

Ιδιότυπες νηστείες είχα καθιερώσει σχολές και οργανώσεις, όπως οι Ορφικοί και οι Πυθαγόρειοι.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρας Μάξιμος Παπαγιάννης
 «Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπως και της Τετάρτης και Παρασκευής, ανάγονται στους αποστολικούς χρόνους, έχουν επικυρωθεί από Οικουμενική Σύνοδο και θεσμοθετήθηκαν κατά μίμηση της σαρανταήμερης νηστείας του Ιησού Χριστού στην έρημο, πριν την έναρξη του έργου του».

Εξηγεί ότι η νηστεία είναι ένας συνδυασμός τροφής, ελεημοσύνης και προσευχής.
«Με την ασκητική, το άτομο απαλλάσσεται από τα πάθη και τις εξαρτήσεις, ώστε να στρέψει την προσοχή του στο Θεό», λέει ο πατέρας Μάξιμος και προσθέτει «η ταπείνωση του εαυτού μας, έναντι του Θεού και η άσκηση των αρετών (φιλανθρωπία, αγάπη, κατανόηση των ασθενέστερων), είναι η θεραπευτική μέθοδος της εκκλησίας. Ο άνθρωπος που νηστεύει, δυναμώνει τη θέληση του, επιβάλλεται στον εαυτό του και υποτάσσει το σώμα του στο πνεύμα, προσελκύοντας τη χάρη του Θεού.

Για να βγει κάποιος νικητής στον αγώνα με τα πάθη και τις αμαρτίες χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, τόσο σωματική (νηστεία, εγκράτεια) όσο και πνευματική (προσευχή αποφυγή αμαρτίας). Οι Πατέρες δεν μας έχουν δώσει κανόνες νηστείας, ούτε τρόπο διατροφής, ούτε συγκεκριμένο μέτρο, γιατί δεν έχουμε όλοι την ίδια δύναμη. Έχουν όμως δώσει έναν σκοπό, να αποφεύγουμε οπωσδήποτε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε τον χορτασμό. Και τις τροφές να τις χρησιμοποιούμε τόσο ώστε να ζήσουμε, όχι να σκλαβωθούμε στις επιθυμίες της απόλαυσης τους.

Δεν φτάνει μόνη της η σωματική νηστεία για να αποκτήσουμε καθαρότητα καρδιάς. Πρέπει να συνοδεύεται από συντριβή της καρδιάς, από συντριβή της έπαρσης και από πυκνή προσευχή. Για την καθαρότητα της ψυχής, δεν αρκεί η εγκράτεια στα φαγητά. Η νηστεία να συνοδεύεται με αποχή από τη φιλαργυρία, από την οργή, από την κατάκριση, από την υπερηφάνεια, από την κενοδοξία και από κάθε λογής ανηθικότητα. Τα παραπάνω χρήσιμα και ωφέλημα σημειώνει ο αββάς Κασσιανός ενώ ο Άγιος Διάδοχος Φωτικής επισημαίνει ότι «η νηστεία είναι εργαλείο για να αποκτήσεις σωφροσύνη. Δεν απέχουμε από τις τροφές επειδή είναι κακές, αλλά γιατί θέλουμε να χαλιναγωγούμε τη σάρκα».



3. Τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της νηστείας

            Συγκριτικά με άλλες περιόδους, κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, αυξάνεται κυρίως η κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών. Τυπικά περιορίζεται η συνολική κατανάλωση φαγητού, επομένως και η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Αυξάνονται οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων  των φυτικών ινών, και διαφοροποιείται ποιοτικά προς το καλύτερο η πρόσληψη λίπους καθώς προέρχεται από περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και λιγότερα κορεσμένα και trans λιπαρά, ενώ βιταμίνες και μέταλλα προσλαμβάνονται σε επαρκής ποσότητες.
Έτσι μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι εάν εφαρμοστεί μια στοχευμένη νηστεία – διατροφή, όχι μόνο θα μας κάνει να χάσουμε όλα τα περιττά κιλά, αλλά θα μας χαρίσει μια αποτοξίνωση και ευεξία στον οργανισμό που όμοια, όποιος δεν έχει νηστέψει ξανά, με αυτό τον τρόπο, δεν θα έχει βιώσει!



4. Τα οφέλη της πολυήμερης νηστείας
            Ενισχύει σταδιακά τους φυσικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού και το ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και εσωτερικής καθαρότητας, βελτιώνει τη λειτουργικότητα του εντέρου και την κατάσταση του δέρματος. Συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα και της ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης, έχει καρδιοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και μακροβιοτική δράση!
Τέλος να πούμε ότι η νηστεία της Σαρακοστής, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτού που ονομάζουμε «Ελληνική παραδοσιακή δίαιτα» και πλέον είναι αναμφισβήτητα το ωφελιμότερο μοντέλο διατροφής παγκοσμίως. Το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας περιλαμβάνει περιοδικές μονοήμερες και πολυήμερες αυστηρές νηστείες, συνολικά για 180 – 220 ημέρες ετησίως. Κάθε ημερολογιακό έτος οι ορθόδοξοι χριστιανοί, εξαιρουμένων κατά περίπτωση εγκύων, θηλαζουσών, υπερηλίκων και βαριά ασθενών (αν και εδώ πιστεύω πως επιβάλλεται η νηστεία ως μέσο θεραπείας), καλούνται να νηστέψουν.



5. Κυτταρική Αναγέννηση
           
Κάθε στιγμή στο σώμα μας συντελούνται διεργασίες κυτταρικής αναγέννησης.
Τα κύτταρα έχουν ορισμένο χρόνο ζωής και όταν αυτά πεθαίνουν, αντικαθίστανται από νέα κύτταρα. Η ποιότητα των νέων αυτών κυττάρων, είναι απόλυτα εξαρτημένη από την τροφή που εισάγουμε στον οργανισμό μας.
Σκεφτείτε ότι, κάθε 3 μέρες τα εντεροκύτταρα που επενδύουν εσωτερικά τις μικρολάχνες του εντέρου σας, αντικαθίστανται πλήρως!
Μέσα σε 7 – 10 χρόνια, σχεδόν κάθε άτομο ή μόριο του σώματος σας έχει αποβληθεί και αντικατασταθεί από άλλα νέα, μέσω της τροφής που τρώτε, του νερού που πίνετε και του αέρα που αναπνέετε!

Οι ιστοί χρειάζονται συνεχή συντήρηση και ανανέωση. Η αναδόμηση των ιστών καθυστερεί τη γήρανση. Η αναδόμηση αυτή για να προσφέρει αυτό, για το οποίο συντελείται αυτή η διαδικασία, χρειάζεται να έχει ακέραια δομικά υλικά από ζωντανές, σε πρωτογενή μορφή τροφές. Άρα δεν μιλάμε για μαγειρεμένες τροφές και φυσικά όχι για ζωικές τροφές.
Καταλαβαίνεται λοιπόν την στενή σχέση που έχει η νηστεία με αυτή την φυσική διαδικασία ανανέωσης του οργανισμού. Μια διαδικασία που δεν είναι μόνο σωματική, αλλά συναισθηματική και πνευματική επίσης, αφού όλα είναι αλληλένδετα στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Τα δομικά υλικά πρέπει να είναι οργανικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά και ξηροί καρποί, κυρίως. Αλλιώς είναι σα να προσπαθούμε να κτίσουμε υγιή κύτταρα με σάπια και ανόργανα υλικά, που σημαίνει ότι αυτά τα νέα κύτταρα θα μοιάζουν με ετοιμόρροπο κτήριο.
Μόνο η φυσική – υγιεινή διατροφή μας εξασφαλίζει ανανέωση κυττάρων θωρακίζοντας την υγεία.
Μιλάμε για διαδικασία που :
1.      Αναγέννηση Νευρικού Ιστού
2.      Αναγέννηση Ηπατικών Κυττάρων
3.      Αναγέννηση Β-Κυττάρων Παγκρέατος
4.      Αναγέννηση Καρδιακών Κυττάρων
5.      Αναγέννηση Χόνδρου, Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης
6.      Αναγέννηση Ορμονών

Αυτή είναι η καλύτερη πρόληψη για την υγεία, αλλά και η καλύτερη θεραπεία κατά των ασθενειών, καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιεί η Ιατρική, είναι χημικά και δεν είναι σε θέση να κτίσουν νέους ιστούς, αλλά καταστρέφουν τα κύτταρα και μειώνουν την δυνατότητα του οργανισμού να παράγει νέα υγιή!

- Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος -  

Στο επόμενο (Μέρος 2ο ) οι ενότητες:
1.       Πρωτείνη και πως μπορώ να έχω επάρκεια κατά την περίοδο της νηστείας
2.       Μπορώ να γυμνάζομαι όταν νηστεύω;
3.       Ποιο είδος γυμναστικής είναι το καταλληλότερο κατά τη διάρκεια της νηστείας;

4.       Πως μπορώ να διαμορφώσω την διατροφή μου κατά την διάρκεια της νηστείας; (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο)
5. Συμπληρώματα διατροφής κατά τη νηστεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου